Yazd

Yazd of Yezd (Perzisch: یزد) is een stad in Iran en de hoofdstad van de provincie Yazd. Het is een van de oudste steden van Iran en een centrum van het Zoroastrisme.

De stad ligt zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Isfahan op 31.92° noorderbreedte en 54.37° oosterlengte. In 2011 bedroeg de bevolking 486.000 personen.

22
Zoroastrische Heilig tempel in Yazd
45
traditioneel en oude huis in Yazd
22 (2)
Zoroastrische vuur tempel in Yazd

De Vrijdagmoskee van Yazd  is een grote moskee in de Iraanse stad Yazd. De moskee staat afgebeeld op de voorkant van het bankbiljet van 200 Iraanse rial.

Geschiedenis

De moskee waarvan de bouw in de 12e eeuw begon is nog steeds in gebruik. De bouw is begonnen tijdens de regering van Ala’oddoleh Garshasb van de Boejidendynastie. De moskee werd grotendeels herbouwd tussen 1324 en 1365, en is één van de opmerkelijkste 14e-eeuwse gebouwen van Iran.

Beschrijving

456De moskee is een duidelijk voorbeeld van de Azeri-stijl binnen de Perzische architectuur. De moskee wordt bekroond door de hoogste twee minaretten in Iran en de gevel van het portaal is versierd met schitterend tegelwerk, overwegend blauw van kleur. Binnen de moskee is een langwerpige binnenplaats, voorzien van arcaden (sahn). Achter de diepliggende iwan naar het zuidoosten bevindt zich een shabestan. Deze ruimte, onder de grote koepel, is prachtig ingericht met faiencemozaïeken: de hoge faience-mihrab, daterend uit 1365, is een van de mooiste in zijn soort.

Read more:

Ali Qapu in Isfahan

Irangids: Yazd of Yezd is een stad in Iran en de hoofdstad van de provincie Yazd. Het is een van de oudste steden van Iran en een centrum van het Zoroastrisme. Sinds 2017 is de stad Unesco-Werelderfgoed. De stad ligt zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Isfahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *