Bisotun inscriptie, Iran, Kermanshah

De Bisotun inscriptie (Behistun, Bistun of Bisutun) is een inscriptie in Iran, Kermanshah  Provincie. (Bistun berg) De inscriptie was een opdracht van de Achamenidische koning Darius I. Hij  was van 522 v.Chr. tot 485 v.Chr. koning van Perzië, Iran

De inscriptie werd gemaakt op een rots die honderd meter hoog is. De tekst vertelt hoe Ahura Mazda (God in Zoroastische geloof) Darius uitkoos om tegen deusurpator Gaumata te strijden; hoe hij een burgeroorlog won en een zege tegen de Scythen behaalde. De tekst eindigt met een reeks aanbevelingen voor toekomstige heersers en enkele zegen- en vloekformules.

De hoofdbron over het leven van Darius I de Grote zijn zijn eigen inscripties, vooral de Behistuninscriptie, waarin hij vertelt hoe hij koning kon worden en daarna vele opstanden onderdrukte.

34 676 153591_893 - kopie irangids

In 1598 zag de Engelsman Robert Sherley de inscriptie tijdens een diplomatieke missie naar Perzië in Oostenrijkse dienst. Hij dacht dat het een Bijbels verhaal betrof.

In 1835 herontdekte Sir Henry Rawlinson, een Britse legerofficier, de inscriptie. Hij schreef het bovenste gedeelte van de tekst over. De andere twee delen van de inscriptie liet hij over voor later. Hij toonde de Oud-Perzische tekst en ongeveer een derde van hetsyllabisch schrift aan Georg Friedrich Grotefend, een historicus die al enkele spijkerschrifttekens had ontcijferd. Gecombineerd met het materiaal uit Behistun bleek het mogelijk het schrift geheel te ontcijferen. Voor Rawlinson kwam van pas dat het eerste gedeelte uit een lijst van Perzische leiders bestaat, die op gelijke wijze voorkomt in een werk van Herodotus.

Nadat hij het Perzisch spijkerschrift had ontcijferd, vertaalde Rawlinson later in samenwerking met Edward Hincks, Julius Oppert en William Henry Fox Talbot ook het Babylonisch schrift.

Darius staat ook bekend om de introductie van een muntstelsel gebaseerd op de Dareik (“goudstuk”).

lees meer:

Taq-e-Bustan – Kermanshah

Ali Qapu in Isfahan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *