Iraanse woestijn:Dasht e Loet

Iran gids: Reizigers naar Iran kunnen ook genieten van een bezoek naar de een grote woestijn gelegen in het noordoosten van Iran. Dasht e Loet (of Dasht e Lut) en in Perzisch, Kavir (woestijn) Loet is qua grootte nummer 25 van de wereld.

De oppervlakte van de woestijn is circa 51.800 km². De woestijn is ontstaan door geografische opbouw van Iran. Iran bestaat voornamelijk uit een grote plateaus die wordt afgeschermd door bergketens. Bij deze bergketens valt het meeste neerslag, waardoor de tussenliggende basins droogte kennen. Dasht-e Lut is zo’n basin, een andere is Dasht-e kavir. Het oosten van Dasht-e Lut bestaat uit een zoutvlakte, het centraal gelegen gebied uit richels en groeven en het zuidoostelijke gedeelte bestaat uit zandduinen. Deze zandduinen zijn tot 300m hoog, waardoor ze tot de hoogste ter wereld behoren.

Warmte

Metingen van de NASA met MODIS hebben uitgewezen dat de grondtemperatuur in Dasht-e Lut in de periode van 2003-2005 zijn opgelopen tot 70,7°C. Hiermee zou dit de warmste plek op de aarde zijn geweest. Het heetste gedeelte van de woestijn is Gandom Beryan, een circa 480 km² groot plateau, bedekt met zwart lava. Het is daar zo heet dat er geen dieren kunnen leven

Kavir 1 Kavir 2 Kavir 3 Kavir 4 Kavir 5

Reizen naar Iran? lees meer:

Kish Eiland in de Perzische Golf

De berg Sabalan

Milad Toren, Teheran