Iraanse steden: Hamedan

Irangids: Iraanse steden

Hamedan, (ook Hamadan)  is een van de 31 provincies van Iran. De oppervlakte beslaat 19.368 km². De hoofdstad van deze provincie is Hamadān.

De stad bevindt zich zo’n 400 km ten zuidwesten van Teheran. In 2011 had de stad een bevolking van 525.000 personen. Hamadān ligt in een groen, bergachtig gebied op een hoogte van 1850 m aan de voet van de 3574 m hoge berg Alwand.

139501080941522867412564
Ali Sadr Grot, Hamedan

Hamadān is de nieuwe naam van Ecbatana. De stad is heel oud, men vermoedt dat de stad in de 7e eeuw v.Chr. gesticht is door Assurbanipal, later werd Ecbatana de hoofdstad van Medië. Volgens Herodotus had het koninklijk paleis in Ecbatana duizenden kamers, en werd het omgeven door zeven muren, die wit, rood, blauw en oranje geschilderd waren. De binnenste muren van het paleis waren met zilver en goud bedekt. Daar is dus niets meer van over. De stad is in 642 door de Arabieren verwoest.

Hamadān is een van de oudste steden van Iran. Aangenomen wordt dat de stad ligt op de plaats van het antieke Ecbatana (ofAgbatana, in het Perzisch Hâgmatâna = ontmoetingsplaats). De stad werd gesticht door de Meden en het was de hoofdstad van hetMedische rijk. Nadat de Meden verslagen waren werd het één der residentiesteden van de Perzische koningen uit de dynastie derAchaemeniden. Ook zou de Bijbelse Esther hier in deze tijd zijn begraven.

Tijdens de dynastiën van de Parthen en Sassaniden was Hamadān de zomerhoofdstad. Na de verovering door het Arabische rijk van Perzië, verloor de stad haar belangrijke invloed.

De Turkse dynastie van de Seltsjoeken verplaatste de hoofdstad van het rijk naar Hamadan. In die periode leefde ook de grote Perzische geneesheer en filosoof Avicenna in Hamadān.

De Timoeriden veroverden de stad en verwoestten haar compleet in de 14e eeuw, maar onder de Safaviden werd de stad opnieuw opgebouwd.

rython_boz
Gouden rhyton uit Ecbatana ten tijde van de Achaemeniden; te zien in het Nationale museum van Iran.

Shirz een mooie stad

Darakeh