Shirz een mooie stad

ShirazSjiraz) is een stad in Iran (Perzië). Met een inwonertal van 1,5 miljoen (volkstelling 2011) is het de op vijf na grootste stad van het land.[2] Het is de hoofdstad van de provincie Fārs en een van de oudste handelssteden van Iran. De stad heeft als bijnaam ‘de stad van rozen en nachtegalen’ en staat bekend als de stad van de dichters, literatuur, wijn en bloemen.

shiraz-map2
Shiraz op de kaart

Het Perzische woord ‘shir’ (sjir) kan zowel “leeuw” als “melk” betekenen.

Persepolis is een toerist attractie dichtbij Shiraz

De stad ligt in het midzuiden van Iran en in het noordwesten van de provincie Fārs, op 919 kilometer ten zuiden van Teheran. Shiraz ligt op een ongeveer groene vlakte aan de voet van het Zagrosgebergte, op een hoogte van ongeveer 1500 meter boven zeeniveau. Door het noorden van de stad stroomt de rivier de Roodkhaneye Khoshk, die een deel van het jaar droogvalt en uitmondt in hetMaharloomeer.

Tombe van Hafez is ook in Shiraz

De Hoofdstad van Perzië

bagh-eram1
Eram tuin – Shiraz

 

De stad wordt voor het eerst vermeld als Tiraziš op Elamitische kleitabletten uit 2000 v.Chr. die in juni 1970 werden gevonden in de zuidwesthoek van de stad tijdens het graven voor het bouwen van een stenen oven. De naam ‘Tiraziš’ wordt fonetisch geïnterpreteerd als /tiračis/ of /ćiračis/. Deze naam zou in het Oudperzisch zijn vervormd tot /širājiš/, wat in het huidige Perzisch is vervormd tot Shiraz. De naam Shiraz komt ook voor op kleideksels die zijn gevonden in de Sassanidische ruïne Ghasre Abu-Nasr ten oosten van de stad. Volgens sommige Iraanse mythologische tradities werd de stad oorspronkelijk gesticht door de eerste sjah, Tahmurath (Tahmuras) en zou de stad later tot een ruïne zijn vervallen.

In de Achaemenidische periode lag de stad aan de route van Soesa naar Persepolis en Pasargadae. Inscripties in spijkerschrift getuigen dat Shiraz destijds een behoorlijke plaats moet zijn geweest. In het boek Sjahnama van Ferdowsi staat geschreven dat de Parthische keizer Artabanus V (ca. 216–224) zijn macht uitbreidde over Shiraz. In dit gebied lag ook het oude paleis Ghasre Abu-Nasr. Onder de Sassaniden lag Shiraz aan de weg tussen Bishapur en Istakhr en vormde een belangrijk regionaal centrum. In het 10e-eeuwse verdrag Hudud al-‘Alam wordt gesproken over de aanwezigheid van twee vuurtempels en een fort met de naam ‘Shahmobad’ tijdens de Sassaniedische periode (2e tot 6e eeuw). In het 14e-eeuwse werk Nozhat ol-Qolub van de Perzische geleerde Hamdallah Mustawfi wordt ook erkend dat er voor de islamitische periode reeds nederzettingen lagen bij Shiraz.

Bezienswaardigheden
  • De Tombe van Hafez, Tombe van Saadi en de Tombe van Khwaju Kermani (in een berg nabij de Koranpoort). Andere minder bekende tombes zijn die van Shah Shujah Durrani (de Mozafaridische emir van Perzië en beschermheer van Hafez) en het Haft Tananmausoleum, waar 7 soefimystici zijn begraven. De tombe van dichter Baba Kuhistaat op een berghelling nabij de stad en de Tombe van Karim Khan Zand bevindt zich in het Parsmuseum.
  • De Sjah Tsjeragh is het belangrijkste sjiitische pelgrimsoord van de stad. Het huisvest de graven van de gebroeders Amir Achmed en Mir Mohammed, zonen van de zevende imam Moesa al-Kazim.
  • De oudste moskee van de stad en een van de oudste van Iran is de Jameh-ye Atighmoskee. Later werden onder andere de Vakilmoskee en de Nasir al Molkmoskeegebouwd. De Vakilmoskee staat ten westen van de oude Vakilbazaar. Deze bazaar omspant een oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter en verkreeg haar huidige vorm tijdens de Zanddynastie. Nabij bevindt zich ook de Vakilhammam.
  • De Arg van Karim Khan, de oude citadel van de stad, staat in het oude centrum naast de Vakilbazaar en de Vakilhammam. De bekendste huizen zijn het Qavamhuis en het erbij behorende Zinat-ol-Molkhuis, beide in het historische centrum. Het Qavamhuis ligt in de bekende Eramtuin.
  • De Koranpoort is de historische poort tot Shiraz. De poort staat nabij de Allah-o-Akbarkloof, tussen de bergen Baba Kuhi (waar de dichter is begraven) en Chehel Maqam. Twee bijzondere Korans die er vroeger werden bewaard, bevinden zich nu in het Parsmuseum.
  • De Eramtuin (Bagh-e Eram), waarin het Qavamhuis zich bevindt, is de meest kenmerkende Perzische tuin van Shiraz. Andere bekende Perzische tuinen in Shiraz zijn de Afif-Abadtuin en de Delgoshatuin (waar de Tombe van Saadi zich bevindt).

De stad vormt de uitvalsbasis voor tochten naar de ruïnes van Persepolis, Bishapur, Pasargadae en Firouzabad. In Naqsh-e Rustam zijn de tombes van Achaemenidische koningen te zien, evenals de Ka’ba-ye Zartosht, wat ofwel een zoroastrische vuurtempel of zelfs de echte tombe van Cyrus II de Grote zou kunnen zijn.

 

 

Roedgan Kasteel

Roedgan Kasteel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *