Vuur festival, de laatste dinsdagavond van Perzische jaar

De laatste dinsdagavond van het Iraanse jaar bekend als Chahar Shanbeh Suri (Chahar shanbé Suri – meestal uitgesproken Chārshambé-suri), de vooravond van die wordt gekenmerkt door bijzondere gebruiken en rituelen, met name springen over vuur.

Aan de vooravond van de laatste woensdag van het jaar (dinsdagavond, woensdagochtend), worden vreugdevuren aangestoken op openbare plaatsen. Met de hulp van het vuur en licht, het is te hopen voor verlichting en geluk gedurende het komende jaar. Mensen springen over de vlammen, schreeuwen: Sorkhi-ye aan az man; Zardi-ye man az aan (Geef me je mooie rode kleur, en terug te nemen mijn ziekelijke bleekheid)

De viering begint meestal in de avond, met mensen die vreugdevuren op straat en springen over hen zingen.

Perzen (Zoroastrians) vierden de laatste vijf dagen van het jaar in hun jaarlijkse verplichting feest van alle zielen, (Farvardigan). Zij geloofden Faravahar, de beschermengelen voor de mens en ook de geesten van de doden zou terugkomen voor hereniging komen.

Deze rituelen worden nog steeds gevierd door aanhangers van het zoroastrisme. Ze zetten branden op het dak van de huizen aan de zielen van de doden voorouders te verwelkomen.

De Perzische nieuw jaar is 21 maart.

vuur feest 5 vuur feest 4 vuur feest 3 vuur feest 2 vuur feest 1

Reizen naar Iran? lees meer:

Perzische nieuwjaar – Noroez

Sadeh Feest, feest van vuur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *